Tarptautinis Lietuvos ir Latvijos mokyklų bibliotekų projektas „Baltų literatūros savaitė / Baltu literatūras nedēļa“

Š. m. rugsėjo 21-25 dienomis mūsų, Ukmergės Užupio pagrindinė mokykla, dalyvaus tarptautiniame Lietuvos ir Latvijos mokyklų bibliotekų projekte „Baltų literatūros savaitė / Baltu literatūras nedēļa“, kurio metu kartu su bendraamžiais iš kelių dešimčių Lietuvos ir Latvijos mokyklų domėsis kaimyninės šalies istorija, kalba, kultūra, geografija, susipažins su vaikams ir jaunimui kuriančiais rašytojais, skaitysime ir interpretuosime jų kūrinius, žiūrėsime latvių režisierių sukurtus filmus bei dalinsimės savo įspūdžiais su kitais bendruomenės nariais. Projektas „Baltų literatūros savaitė“ Lietuvos ir Latvijos mokyklose vyksta nuo 2017 m. Mūsų mokykla jame dalyvaus pirmą kartą.

Rugsėjo 22 d. Lietuva ir Latvija minės baltų vienybės dieną, todėl projekto iniciatoriai bei partneriai – Jonavos rajono Žeimių mokykla-daugiafunkcis centras ir Jonavos rajono mokyklų bibliotekininkų metodinis būrelis, Vytauto Didžiojo universitetas, Latvijos Respublikos ambasada Lietuvoje, Lietuvos Respublikos ambasada Latvijoje, Jonavos rajono savivaldybė, Latvijos Nacionalinis kino centras, Lietuvos kino centras – kviečia atsiverti vienybę kuriančiai draugystei –skaityti, domėtis vieniems kitais, bendrauti, palaikyti.

Atverti duris į kaimynų literatūros pasaulį ir praturtinti mokyklos biblioteką padės projekto partnerių dovanos ir rėmėjų „Kavos Draugas“, „Fėjos namai“, „Sapiegos klinika“, „Glasseson“, „Skaitmeninė rinkodara“, „Lonas“parama.

Būsim pazīstami!

Taip! Dabar jau  pažinsime vieni kitus geriau. Šią vasarą daugelis mūsų keliavo į Latviją pasilepinti tuo pačiu, tik didesniu Baltijos jūros paplūdimiu, pasigrožėti kurortais, miestais ir miesteliais, paskanauti latviškų „Karvučių“.

Pasibaigus projektui „Baltų literatūros savaitė” šeštos a klasės mokiniai (mokytoja Audronė Kovarskienė) susipažino su artimiausių mūsų kaimynų latvių kalba, dalele literatūros ir meno. Iišgirdę latviškus žodius bandys juos suprasti, o drąsesnieji – pakalbėti. Juk skaitė latviškas abėcėlės raides, mokėsi tarti žodžius teisingai kirčiuodami, klausėsi latviškai tariamų žodių ir spėliojo, ką jie reiškia. Pasiruošę skaitė dialogus, bandė dviese pasikalbėti. Tai jiems labiausiai patiko. Žiūrėjome filmus „Katinėlio malūnas“ ir „Jokūbas, Mimi ir kalbantys šunys“. Filmai padeda greičiau suprasti kalbą. Mokyklos bibliotekoje galėjo pamatyti žurnalą .„Žiburėlis“, kuriame pirmą kartą buvo išspausdinta Karlio Skalbės pasaka „Katinėlio malūnas“. Bibliotekoje pradinukams veikė latviškų pasakų mini parodėlė.

Kitą vasarą apsilankius Rygoje ar Jūrmaloje, o gal mokyklos šokėjėliams su mokytoja Ramune Radzevičiene svečiuojantis pas draugus šokių kolektyve „Danceary“ (vadove Ilze Broka) Jekabpilyje 1-oje pagrindinėje mokykloje  pavyks pabūti gyvosiomis knygomis ir papasakoti apie mėgstamus lietuvių rašytojus.